jump to navigation

Fremmede planter ved Solheimsvannet 29. august 2021

Posted by alfedgar in Mindemyren.
Tags: , , ,
trackback

Svartelistede planter har vært presentert nå og da på disse sidene, blant annet fagerfredløs, parkslirekne og rynkerose. Nå heter det ikke svartelistet lenger, svartelisten ble i 2018 erstattet av Fremmedartslista.

Med utbygging av Bybanen blir mye av jordsmonnet på Mindemyren fjernet, og med det mange av de fremmede artene som har voskt der. Men fortsatt er mye av plantelivet i området av fremmed opprinnelse og til dels kategorisert på Fremmedartslista 2018 med «svært høy risiko» med tanke på potensialet for spredning i naturen. Disse plantene stammer fra tidligere og nåværende hager i området og mange av dem vokser langs bredden av Solheimsvannet. Her er et utvalg observert på en tur rundt vannet nylig:

Bildene i rekkefølge:
Snøbær (Symphoricarpos albus) – HI, høy risiko.
Kanadagullris (Solidago canadensis) – SE, svært høy risiko.
Rynkerose (Rosa rugosa) – SE, svært høy risiko.

Rosebær (Rubus odoratus) – LO, lav risiko.
Denne har spredd seg ganske mye langs vestsiden av vannet de siste årene, men regnes altså for å ha lav risiko for  spredning i norsk natur.

To bilder av parkslirekne, (Reynoutria japonica) – SE, svært høy risiko.
Og til slutt småklatrerose, (Rosa multiflora), – LO, lav risiko.
Parkslirekne er forsøkt bekjempet på Mindemyren, blant annet her og ved Kristianborgvannet, uten at dette har vært vellykket. Småklatrerosen ble fjernet fra et større område sør for Solheimsvannet i 2011 men er kommet tilbake og sprer seg langs kanalen hvor siste bilde er tatt.

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar